Kattuppfödning

Att köpa katt

Senast uppdaterad:

19:e februari 2013

Hälsa och sjukdom

Det är viktigt att sköta katten på rätt sätt så att den får ett långt, tryggt och bra liv. Det gäller både kattens fysiska och psykiska hälsa.

Veterinärvård

Om katten uppvisar sjukdomssymptom är det ägarens skyldighet att ta den till veterinär för undersökning och eventuell vård. Det finns både större djursjukhus och mindre privata veterinärkliniker runt om i Skåne. Fullständig lista finns på Eniro och de veterinärer som Sydkatten samarbetar med hittar du här. Veterinärvård vid sjukdom är oftast en kostsam historia och det är ytterst viktigt att du som kattägare har en bra kattförsäkring.

I samband med den årliga vaccinationen är det lämpligt att göra en mindre hälsokontroll för att se att katten mår bra. Detta är extra viktigt när katten börjar bli lite äldre. Många sjukdomar kan behandlas med gott resultat om man upptäcker dem tidigt.

Vaccinationer

Alla katter bör årligen vaccineras mot både kattpest, kattsnuva och kattherpes - detta gäller även innekatter! I samband med vaccinationen är det lämpligt att göra en mindre hälsokontroll.

Avmaskning

Katter som vistas utomhus kan få inälvsmask och kan behöva avmaskas. I regel avmaskar man inte vuxna katter förebyggande längre utan endast vid symptom.

Denna hemsida är skapad i anySite