Kattuppfödning

Att köpa katt

Senast uppdaterad:

25:e november 2018

Att köpa raskatt

Exotic
Sphynx
Norsk skogkatt
Siames
Maine coon
Burma
Ocicat
Brittisk korthår
Ragdoll
Bengal
Somali
Europé
Devon rex
Helig birma
La perm
Cornish rex
Sibirisk katt
Perser
Turkisk angora
American curl
Abessinier
Selkirk rex
Orientalisk korthår

Väljer man i stället en raskatt ska man vara införstådd med att en raskatt alltid åtföljs av stamtavla (registrerad i SVERAK eller annat kattförbund), om den inte har en stamtavla räknas den som den en huskatt, hur rasren uppfödaren än säger att den är. Att kattungen är registrerad med en stamtavla innebär att uppfödaren är ansluten till kattklubb och nationellt förbund, och har därmed förbundit sig att följa vissa regler och krav, något som både uppfödaren och kattungeköparen har nytta av.

Välja ras

Att välja den ras som passar för just dig kan vara svårt, vi rekommenderar att gå på några kattutställningar för att titta närmare på en viss ras och kanske prata med några olika uppfödare. Du kan också surfa runt på uppfödarnas hemsidor för att samla information och se vilka som har en kull till salu för att sedan ta en första kontakt med epost eller telefonsamtal.

Hälsa på hos uppfödaren

Verkar det intressant bestämmer ni en tid då du kommer på besök och träffar både kattungarna och kattmamman, samt de andra katterna i katteriet. De flesta uppfödare vill gärna träffa köparen ett par gånger innan katten flyttar, båda parter måste känna sig säkra.

Handpenning / tingning

Har du träffat uppfödaren och sett kullen och känner dig redo för ett beslut lägger du en handpenning och uppfödaren upprättar ett tingningsavtal med kattungens uppgifter. Handpenningens storlek varierar, men brukar vara runt 15% av den totala köpesumman. Ångrar du dig och inte längre vill köpa katten har du förlorat handpenningen såvida katten inte är sjuk eller påvisar en defekt.

Uppfödaren kan också avbryta köpet, men då måste hela handpenningen betalas tillbaka. Priset på en kattunge med stamtavla kan variera beroende på rasen, från 5000 kronor och upp till 12000 kronor är inte ovanligt, men även mycket högre köpesummor kan förekomma.

Vaccinering och avmaskning

Kattungen måste vara vaccinerad 2 gånger mot kattpest, kattsnuva och herpes innan den får lämna uppfödaren och den bör vara avmaskad (detta är dock inget krav från SVERAK).

ID-märkning

Kattunge ska vara id-märkt med microchip när den flyttar till sitt nya hem, det är alla uppfödares skyldighet att id-märka sina kattungar! Microchipet sätts in i nacken och är inget som kattungen brukar känna av. Om den skulle springa bort eller på annat vis komma ifrån köparen kan den efterlysas via polis, då måste ett id-nummer uppges. Man kan även tatuera in ett id-nummer i kattens öra, men detta kräver narkos och är inte lämpligt för en kattunge. Dessutom blir tatueringen ofta otydlig med åren, ett microchip finns alltid kvar.

Stamtavlan

Med kattungen följer alltid den stamtavla som visar att kattungen är registrerad i SVERAK (eller annat förbund), den är en värdehandling som du ska vara rädd om. På insidan finns upppgifter som namn, registreringnummer, EMS-kod mm och där finns kattungens avelslinjer 4 generationer bakåt. Här finns också uppgift om uppfödaren och här ska du fylla i dina uppgifter som ny ägare.(ägarändring, se nedan)

Det ska även medfölja ett vaccinationkort och kattungen måste vara veterinärbesiktigad och intyget får inte vara mer än 7 dagar då du hämtar katten. Om någon sjukdom eller defekt påvisats vid besiktningen ska detta noteras på intyget. Veterinär ska signera varje vaccination samt även fylla i att kattungen inte påvisar navelbråck. (Navelbråck kan opereras och detta görs oftast i samband med kastrering för att slippa söva mer än en gång. Katt som har eller har haft navelbråck får inte användas i avel, något som är viktigt att komma ihåg vid köpet.)

Skulle det framkomma att kattungen har en allvarlig sjukdom är det kanske inte lämpligt att sälja den alls och köpet hävs, men annars bör den stanna hos uppfödaren tills den är helt frisk. Om den har en defekt som påverkar dess värde måste man göra en ny överenskommelse med uppfödaren, det är viktigt att man vet vad man köper. En mindre defekt är oftast ett skönhetsfel och medför inga men för katten, men kan tex innebära att man inte får använda den i avel och /eller ställa ut den.

Om uppfödaren inte har fått hem stamtavlorna då du hämtar katten måste du i stället få med dig ett intyg från den kattklubb som uppfödaren tillhör, på intyget ska det stå att kattungen är under registrering och att stamtavlan levereras till köparen så fort som möjligt.

När kan kattungen flytta?

Då katten är minst 12 veckor får den flytta från uppfödaren, men många uppfödare väljer att behålla kattungen några veckor till så att den ska klara den stora omställningen som en flytt innebär. 

Checklista

När kattungen ska flytta hem till dig ska du tänka på att:

  • du ska få med dig stamtavlan alternativt "Intyg under registrering" utskrivet av den kattklubb som uppfödaren tillhör.
  • kolla så att kattungen har fått två vaccinationer, detta finns på separat vaccinationskort.
  • ID-nummer ska finns på stamtavlan.
  • kolla så att besiktningsintyget är högst 7 dagar gammal.
  • kolla om kattungen fått några anmärkningar på besiktningsintyget.
  • köpesumman ska erläggas vid hämtning av kattungen.
  • alltid skriva köpeavtal som är undertecknat av både säljare och köpare. Detta är en värdehandling som du måste spara så länge katten lever.
  • i samband med köpet ska du skriva på ett ägarändringsbevis som uppfödaren signerar och skickar in till SVERAK för registrering av ägarskap. Om ägarändringen inte inkommer till SVERAK står uppfödaren kvar som ägare till katten och du kan få problem med att bevisa att du är ägare i samband med utställning och avel.
  • om du har några frågor och funderingar kan du som medlem i Sydkatten alltid ringa eller maila oss för råd och tips!

 

Denna hemsida är skapad i anySite